Kayıp Parola?
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color
Üye Alanı
Ana Sayfa arrow HABERLER arrow Yönetim Kurulumuzdan Bayındırlık ve İskan Bakanına Ziyaret
Yönetim Kurulumuzdan Bayındırlık ve İskan Bakanına Ziyaret Yazdır E-posta
Perşembe, 21 Mayıs 2009
ImageTürk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Genel Sekreter Cebrail Yıldız ve Genel Mali Sekreter Mehmet Başpınar son kabine değişikliğinde Bayındırlık ve İskan Bakanı görevine getirilen Mustafa Demir’i makamında ziyaret etti. Bakana yeni görevinde başarılar dileyen yönetim kurulumuz, çalışanların sorunlarına da çözüm aradı.
Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Bakanlığa bağlı kuruluşlarda görev yapan personelin sorunlarının 11 başlık altında toplandığı raporu da Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’e sundu. Çalışanların sorunlarına çözüm beklediğini ifade eden Genel Başkan, Bakan Demir’den gerekli çalışmaların yapılarak mağduriyetlerin giderilmesini istedi. Bakan Mustafa Demir ise, ziyaretleri dolayısıyla yönetim kurulumuza teşekkür ederek, kurumu daha ileriye taşımak ve çalışanların sorunlarına da çözümler getirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.



TÜRK İMAR-SEN GENEL MERKEZİ’NİN BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI MUSTAFA DEMİR’E SUNDUĞU RAPOR

BAYINDIRLIK VE SİKAN BAKANLIĞI BAĞLI VE İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERİMİZDE ÇALIŞANLARIMIZIN SORUNLARI
İşkolumuza bağlı Kurumlarımız; Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Ülkemizin İmarı ve Altyapısını organize eden, Projeler üreten, üretilen milyonluk hatta milyar YTL. lik projeleri imzalayan, yürürlüğe koyan ve yürüten, kontrolünü yapan, kısaca Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasının temel taşı olan kurumlar olması bizleri gururlandırmaktadır. Ancak böylesine kutsal sayılabilecek bir görevi yürütmelerine rağmen çalışanlara yeterli önem verilmemekte ve çalışanlar aşağıdaki başlıklar altında sayılan sorunları ile baş başa bırakılmaktadır:

MÜDÜRLER ARASINDAKİ FARKIN GİDERİLMESİ

2008 yılı devlet memurlarına yapılan maaş artışı.
Çalışanlar arasında ücret konusunda hiyerarşik düzenin bozulmasına sebep olmuştur. Örneğin düz mühendis maaşı amirlik yapan üst görevdeki mühendis şube müdürünün üzerinde ücret almaya başlamıştır; daha sonra bir genelge ile teknik şube müdürlerinin maaşları yukarı çekilerek bu durum düzeltilmiş olup, fakat diğer teknik olmayan şube müdürlerinde bu durum düzeltilmemiştir. Bu aksaklığın giderilmesi için gereğin yapılması.
Ayrıca bakanlığınız tarafından açılan unvan değişikliği sınavını kazanıp şube müdürlüğünü kazanan çalışanların bir kısmı görevlerine atanmış olup, kalan diğer çalışanlar ikinci bir emre kadar durdurulmuştur. Şube müdürlük sınavını kazanan diğer çalışanlarında bir an önce atamalarının yapılması.


TAPU SİCİL MÜDÜRLÜKLERİ :

Özellikle Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinde görev yapan personel yetersiz olduğundan, günümüzdeki ekonomik gelişmeler sonucu milletimizin tasarrufunu emlak alımlarına yönlendirmesi ve buna bağlı olarak bankalardan alınan kredilere ipotek tesis işlemleri de aynı dairede yapıldığından Tapu Sicil Müdürlüklerinde işlem hacmi olduğunun 3 katına çıkmış, zaten yetersiz olan memur sayısı ile bu talepler karşılanmaya çalışılır iken, memurlar sorumluluk korkusu (Öyle ki; yaptığı yanlış işlemden dolayı meydana gelen zarar, kendisi ölmüş olsa dahi mirasçılarından tahsil edilerek tazmin edilmektedir.) ve iş yoğunluğu nedeni ile psikolojik olarak rahatsızlanarak hasta hanelere taşınmaya başlamıştır. Medeni kanunun 1007 sayılı maddesinin 5 yıl ile sınırlandırılması için değişiklik yapılması.

HARCIRAHLAR

Harcırah gündelikleri günün şartlarına göre çok yetersiz kalmakta ve buna rağmen Kurum ödenekleri de zamanın da gönderilmediğinden bu yetersiz harcırahlar dahi alınamamakta, avans mekanizması da işletilmemektedir, bu durumda olan çalışanlar bankamatik kartlarını kullanarak zor durumda kalmaktadırlar.

SEYYAR GÖREVLER (ADAM GÜN SAYISI)
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Kurumlarca talep edilen ancak Maliye Bakanlığı yetkileri tarafından azaltılan seyyar görev (adam - gün sayısı) yapılan işleri karşılamamaktadır. Çalışanlar her yıl alacaklı duruma gelmekte bu nedenle de kurum ile elemanlar mahkemelik olmaktadır. Bu sorunun ortadan kalkması için seyyar görev (adam - gün sayısı) artırılmalıdır.

KURUMLARIMIZDA FAZLA MESAİ :

Normal iş saatleri dışında görev yapan personele herhangi bir ödeme yapılmamakta zorunlu olarak çalıştırılmaktadır.
Fazla mesai ücreti ödenen birimlerde ise bu ücretler çalışmayı teşvikten öte komik rakamlardır. İş yoğunluğu nedeni ile ücretlerin yeterli olmaması nedeniyle mesai saatlerinin artırılmasının sağlanması.

GEÇİCİ GÖREVLENDİRME :

Ülkemizde aile bütünlüğü Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına ve bu konuda Sayın Başbakanın imzası ile 2005/14 sayılı genelgede “Geçici Görevlendirmeler yıl içerisinde 2 ayı geçmemesine özen gösterilecektir.” İfadesine rağmen tayin tehdidiyle 6 ay ve 8 ay geçici görevlendirmeler ile çalışanların aile hayatı alt üst edilmektedir. Özellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İller Bankası ve Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü bünyesinde bu durum Ülkemiz genelinde de devam ettiğinden çalışanlar tedirgin durumdadır. Bugün gelinen noktada artık elemanların geçici görevlendirilmesi yanında müdürlükler de komple kanunlara aykırı olarak geçici görevlendirilmektedir.
Buda yetmiyor, elemanlarımız böylesine özverili çalışmasına karşılık yevmiyeleri 6 – 20 YTL gibi komik olan harcırahları kurumlarca seyahate giderken avans olarak ödenmesi gerekirken ödenmediği gibi bu komik rakamlar ile göreve gidilen yerde yatak ve yemek ücretlerine yetmemektedir. Elemanlara ödenmeyen harcırahlarından dolayı bankamatiklerinden para kullanmaktalar alacakları ya yılsonunda ödenmekte veya bir sonraki yıla ertelenmektedir.

OKUL BİTİRME:

Teknik personel ihtiyacı duyulduğunda; Kurum içinde kendini yetiştirmek ve sürekli geliştirmek amacıyla dışarıdan kendi imkânlarıyla bir üst eğitim alan çalışanların istihdamına öncelik verilmelidir.(Kurumlarımızda sözleşmeli teknik eleman alınmakta, halen mevcut çalışan, tecrübeli, Yüksek okul bitirenler ise yönetmeliğe takıldığından kadrolarını alamamaktadır. Mağduriyetin giderilmesi için yönetmeliğin değiştirilmesi)

SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELERİ:

Kurumlarımızda il temsilcilerimiz, iş yeri temsilcilerimiz ve şube yönetim kurulu üyelerimiz istekleri dışında geçici görevlendirilmeleri devam etmektedir. 4688 sayılı Kanuna uyulmamaktadır. Kanuna ve Kurum İdari Kurul Kararlarına uygun hareket edilmesi yönünde Kurumların uyarılması gerekmektedir.

TEKNİK ELEMANLARIN SORUNLARI :

Çalışırken her türlü imza yetkisi olan teknikerlerin emekli olduktan sonra kaldırılan yetkilerinin tekrar iade edilmesi
Ayrıca teknik elemanlarımız il müdürlüğümüze ve bakanlığımıza sorulmadan Valilik kanalıyla özel idareye bir yıl, iki yıl geçici görevle görevlendiriliyorlar. Arazide çalıştıkları günler için ödenen arazi tazminatlarını ne Özel İrade nede Bakanlığımız tarafından ödenmeyip elemanlarımız mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesi.

MİSAFİRHANE VE SOSYAL TESİS

Bakanlık çalışanları seminer vb toplantılar için Anakara’ya geldiklerinde çalışanlarımız konaklama konusunda mağdur kalmakta bu nedenle Bakanlıkça mağduriyetlerinin giderilmesi için sosyal tesis, misafirhane temini sağlanması

4/b MADDESİ KAPSAMINDA ELEMAN İSTİHDAMI

Kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/b maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel tam manası ile köle gibi görülmektedir. Bunların önlenmesi için 4/b li çalışanların bir an önce kadroya geçirilmesi. Tek tip sözleşme ile sefalet ücreti layık görülmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığınca verilen diplomasında Tekniker yazmasına rağmen Tekniker unvanının verilmemesi, İşyerinde diğer arkadaşları ile beraber aynı mesaiyi yapmasına

rağmen sözleşmeli olmalarından dolayı fazla mesai ücreti alamamaktadırlar, geçici görevlendirme yapıldığında yolluk ve harcırah ödemesi yapılmadığı, her sene sözleşme
imzalanması ve personelin sözleşmenin yenilenmeyeceği ile tehdit edilmesi, sözleşmeler yapıldığı tarihe göre farklılıklar göstermektedir.
4/B liler arasında fark oluşmasının kaldırılması. Teknikerlerden bazılarına teknisyen kadrosu, bazılarını da tekniker unvanıyla sözleşme yapılmaktadır. Bunlarda da maaş farkı oluşmaktadır buda iş barışını bozduğundan ücret farkının düzeltilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması.

Sonuç olarak;

Bahsi geçen kurum çalışanlarımızın yaptığı böylesine kutsal görevin yanında devletimize sağladığı bunca gelirlerde dikkate alındığında, çalışanlarımızın açlık sınırı altındaki ücretlere mahkûm edilmesi ve diğer kurumların faydalandığı bazı ek gelirlerden faydalandırılmamasının ve il dışına görevlendirildikleri sürece kullandıkları bankamatik alacaklarını dahi 1 yıl boyunca alamamaktadır bunların hangi düşüncenin ürünü olduğunu anlamakta güçlük çekiyor,
Bu anlaşılmaz durumu takdirlerinize sunuyor,
Çalışanlarımızın sabrının kalmadığını ve bir an evvel bu olumsuz tablonun çalışanlarımız lehine düzeltilmesi gerektiği talebimi yineliyor,
Heyete saygılarımı sunuyorum.


 

Haber 10 Haberler

Memurlar.net Haber

               

KURUMLARIMIZ


 

 

GAZETEMİZ

Mart 2010 Gazete